Uitdeuken zonder spuiten
Uitdeuken zonder spuiten techniek
Deze techniek is begin jaren negentig overgewaaid uit Amerika en bedoeld voor het verwijderen van kleine deukjes. Inmiddels zijn we natuurlijk een aantal jaar verder en is gebleken dat er steeds meer mogelijk is op het vlak van uitdeuken zonder spuiten. Nieuwe technieken hebben reeds hun intrede gedaan waardoor het makkelijker wordt om ook grotere deuken aan te pakken. Zeker wanneer we het hebben over het restylen van gebruikte auto’s, is uitdeuken zonder spuiten een zeer voordelige manier gebleken om een auto er weer netjes bij te zetten.
De kracht van Spotrepair Fonteyn is gelegen in het feit dat elke deuk bekeken wordt. Hoe groot deze ook is. Elke deuk is opnieuw een uitdaging. Zo hebben wij in het verleden geleerd om onze grenzen te verleggen en we zullen dat in de toekomst uiteraard ook blijven doen. Op deze manier kunnen wij onze klanten steeds beter van dienst zijn.
Het principe is er op gestoeld dat er met allerlei verschillende tools. Die lijken op metalen stokken die de deuk uit het plaatwerk masseerd. Deze “stok” wordt als hefboom gebruikt. Door licht te laten reflecteren op het plaatwerkdeel waar de deuk zich bevind, kun je door het licht/schaduw effect wat dan ontstaat precies zien wanneer de deuk is verdwenen. Mocht het nu zo zijn dat door balken in bijvoorbeeld portieren of andere delen de deuk van binnenuit onbereikbaar is, dan is het ook mogelijk om deze middels een speciale lijmtechniek te verwijderen. Er wordt dan een zogenaamde “tab” in de deuk gelijmd, waarna deze er uit wordt getrokken.
Wanneer wij tegen een schade aanlopen die niet gerepareerd kan worden middels uitdeuken zonder spuiten, dan kunnen wij het herstelproces voor u begeleiden tegen zeer aangename tarieven. Ook voor grotere schades, krassen en schaafplekken op bumperhoeken bieden wij op deze manier uitkomst.
Parkeerdeuk:
Voor een parkeerdeuk moet je denken aan een deuk ter grote van een euro muntstuk.Deze zitten meestal in de deur waardoor dit relatief makkelijk op te lossen is.Dit wordt gerepareerd dmv. uitdeuklepel tools.Ook is het mogelijk dit uit te voeren met de zogenaamde lijmtechniek.Daar wordt een “TAP” op de deuk gelijmd en na tijdje met een slagtrekker of lijmtang de deuk eruit getrokken.Is de deuk nu een bult geworden, dan kan deze worden terug getikt met een DLT hamer.De eventuele krasjes op de autolak door het uitdeuken kunnen gemakkelijk weer worden gepolijst.
Hagelschade:
Voor hagelschade moet je denken aan schade aan de liggende delen zoals dak, motorkap, achterklep, dakranden en bovendelen van bijvoorbeeld schermen.Dikwijls zit er ook veel schade aan 1 kant van de auto ivm de wind.Bij de wat zwaardere hagelschade bijvoorbeeld op de dakrand zal veelal de lijmtechniek worden toegepast.Dit mede doordat je met een lepel Tool je niet bij de deuk kan komen.Het te hoog gelegen plaatwerk zal dan eveneens met een DLT hamer op hoogte worden gebracht.Bij de lichte hagelschade kan de tool met Inductie worden gebruikt.De deuk wordt kortstondig verwarmt waardoor deze naar buiten komt.Meestal na het afkoelen daarvan komt het plaatwerk weer in zijn oorspronkelijke staat terug.Zo niet dan kan deze weer worden terug getikt met de DLT hamer.
Push en Paint:
De push en paint techniek wordt toegepast op de grotere deuken.Ook kan dit nodig zijn op moeilijk bereikbare plaatsen of in de buurt van een spant aan de binnenzijde.Met deze techniek ook wel” voordrukken” genoemd, wordt de deuk zover mogelijk uitgedeukt.In plaats van een strak oppervlak kunnen er nu putjes op komen die daarna worden geschuurd en gespoten.Ook is het mogelijk om na het voordrukken nog een spotrepair te maken ipv een heel deel te spuiten.
Willy van Doren uitdeukspecialist
Kijk ook op “Zelf uitdeuken zonder spuiten”