auto wassen

Je Auto Wassen en Polijsten

Je Auto Wassen en Polijsten

Je auto wassen zelf met de hand of naar de wasstraat doen?
De wasstraat is gemakkelijk en snel, maar daar stopt meestal  ook bij. Er wordt in de oudere modellen wasstraat gebruik gemaakt van plastic borstels. Dit kan lichte krassen geven  en er kunnen stukjes worden overgeslagen  daar je auto lijkt alleen oppervlakkig schoon.
Je auto wassen met een hogedrukreiniger voor de wielkasten aan de binnenkant en een emmer met auto schampoo met een spons voor de buitenkant. Dit is een simpele en snelle manier om je auto te wassen zonder hem te bekrassen. Maar als je alleen een hogedrukreiniger gebruikt moet je oppassen voor de autolak op de randen of steenslag op de motorkap die je met een beetje pech groter maakt.
Er zijn 2 nadelen verbonden aan het auto wassen met een hogedrukreiniger :

  • – Als er al lichte lakschade is op je voertuig is de kans groot dat je met een hogedrukreiniger de schade uitvergroot.
  • – In de zomer is de kans groot dat je auto eruit ziet als een insectenkerkhof. Deze krijg je jammer genoeg dikwijls niet weg met alleen een hogedrukreiniger. Hier heb je aangepaste producten voor nodig.

Je auto met de hand wassen dan?
Dit zorgt voor het beste resultaat, maar dit kost ook het meeste werk.
Je wagen zorgvuldig wassen doe je door een flinke hoeveelheid water, een spons, emmer en autoshampoo te gebruiken.
Je begint door heel je auto nat te maken met behulp van de tuinslang. Hierna vul je je emmer met één dopje autoshampoo en warm water. Hierna maak je gebruik van de spons om de auto grondig te wassen. Je begint best bij het dak en eindigt bij de wielen.
Dit is de beste manier want hoe dichter je bij de wielen komt hoe meer vuil en zand je tegenkomt. Op deze manier hou je je spons zo lang mogelijk vrij van schadelijke stoffen. Uiteindelijk droog je de auto met een licht natte zeemvel.
Om een optimaal resultaat te bekomen breng je na de wasbeurt best een laagje wax aan op de auto. Dit doe je door een wrijvende beweging te maken met inpoetsen en uitpoetsen. Maar indien de oppervlakte van je auto niet perfect schoon is, kan dit eveneens voor krassen zorgen.
Nog een kleine tip : Als je gebruik maakt van autowax doe je dit best niet op warme lak of in de zon. De autowax zal dan te snel drogen waardoor deze moeilijker smeerbaar wordt en wat op zijn beurt ook voor plekken zorgt.

Hoe krijg je kleine krassen weg?

Dit kan je doen door je auto te polijsten. Het kost je een tiental minuten maar dit is het zeker waard. De gemakkelijkste optie is natuurlijk om een polijstmachine te kopen en je auto zelf te polijsten.
Polijsten kan je een beetje zien als een lakcorrectie waarmee je kleine beschadigingen wegwerkt. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet altijd alle krassen volledig weg krijgt.

Hoe ga je te werk?

Zoals gezegd moet de auto eerst helemaal schoon  en droog zijn. Vervolgens breng je polijstmiddel aan met een droge doek (op een droge auto)  en wrijft deze met een draaiende beweging op de auto. Na het aanbrengen en inwrijven ga je opnieuw met een andere droge doek over de auto om de restanten van je middel weg te vegen.
Hierna ga je autowax aanbrengen die als bescherming van de laklaag dient. Dit doe je op dezelfde manier als voor het polijstmiddel, namelijk goed inwrijven en later nog eens overgaan met een droge doek voor de restjes.
Als alles goed verlopen is staat je auto nu helemaal te blinken.

Relatest posts

Autoschade herstellen met een spuitbus: mogelijkheid of mythe?
Top