Hoe kun je het beste plamuren?

De eerste fout bij het gebruik van plamuur kan worden gemaakt zodra het blik wordt geopend en er vloeistof zichtbaar is op het oppervlak van het materiaal.

Juist mengen van plamuur en hars

De eerste fout bij het gebruik van plamuur kan worden gemaakt zodra de houder is geopend en er vloeistof zichtbaar is op het oppervlak van de plamuur.
Deze vloeistof is in feite een overmaat van de hars die is gebruikt bij de vervaardiging van de plamuur, en betekent op geen enkele manier dat de plamuur defect is of niet helemaal zoals het zou moeten zijn.
De aanwezigheid van vocht is normaal.
Het is geenszins aan te raden om de vloeistof met stammateriaal te mengen, omdat dit niet nodig is, en tegelijkertijd leidt het mengen gemakkelijk tot luchtbellen in de plamuur zelf, die zich later manifesteren als onvolkomenheden bij het aanbrengen en schuren.
Het moet worden afgegoten en het normale gebruik van het materiaal moet worden voortgezet.

JUISTE MENGVERHOUDING MET VERHARDER

De juiste dosering peroxideverharder met plamuur ligt altijd tussen de 2% en 3%. De dosering van de verharder moet elke keer zo nauwkeurig en zo gelijk mogelijk zijn.
Hogere hoeveelheden verharder hebben geen invloed op de droogsnelheid!
Overmatige hoeveelheid peroxideverharder die wordt gebruikt, zal resulteren in resterende niet-gereageerde verharder in de plamuur.
Dit zal later (binnen enkele dagen) reageren met de volgende coatings (basis, vernis), die als verkleuring verschijnt.
Er verschijnen vlekken in de deklaag en worden “peroxidebloeding” genoemd. Problemen kunnen ook een slechtere hechting en verlies van glans verergeren.

MENGEN VAN DE PLAMUUR MET VERHARDER

Het mengen van de verharder in de plamuur moet nauwkeurig gebeuren, zodat er geen lucht wordt bijgemengd en om een ​​uniforme kleuring van de voorbereide plamuur te verkrijgen.
De peroxideverharder is gekleurd in een kleur die contrasteert met de kleur van de stopverf zelf (meestal rood). De kleuring van de verharder helpt ons om een ​​gelijkmatige vermenging van de verharder te bereiken.
De roodgekleurde vlekken in de plamuur (linksonder afgebeeld) geven aan dat de verharder niet voldoende is vermengd met de plamuur.
De toepassing van dergelijk materiaal leidt tot latere klachten.

GEBRUIK EN AANBRENGEN VAN PLAMUUR

Breng plamuur altijd aan op een schone en ontvette ondergrond (gebruik anti-siliconen reiniger)!
Het is mogelijk om het in meerdere lagen aan te brengen, maar het materiaal moet in dunne lagen worden aangebracht.
Aanbrengen over oude coatings en washprimercoatings is niet geschikt!
Aanbrengen op een koude ondergrond kan condensatie tot gevolg hebben.
De aanwezigheid van vocht in de plamuur kan gemakkelijk kraters veroorzaken.
De temperatuur tijdens het aanbrengen dient minimaal 10 °C te zijn. Polyester plamuren harden niet uit bij temperaturen onder 5°C.
Aanbrengen over epoxyprimer is toegestaan!
Nat schuren van plamuur is niet geschikt: de effecten van de aanwezigheid van water (vocht) in het schuurproces kunnen worden weerspiegeld in het eindresultaat.
Vochtresten die in de plamuur zijn “gevangen”, kunnen gedurende meerdere dagen of weken ook kraters of luchtbellen op het oppervlak veroorzaken.

Relatest posts

auto wassen
Autoschade herstellen met een spuitbus: mogelijkheid of mythe?

Leave Comments

Top