spuitpistool_ minijet

Tapijt Spuiten Klassieke Auto

Tapijt spuiten klassieke auto

In opdracht van een klant hebben we een beige tapijt gespoten met een speciale kleur lak op waterbasis. Zoals te zien op foto veel verbleekte delen waar vele uren zon op heeft gestaan.

De eigenaar van de auto had het meeste voorwerk al gedaan. Te weten het tapijt gereinigd en goed laten drogen. Daarna zijn er nog kleine herstel reparaties gedaan. Er zaten namelijk wat scheurtjes op de randen. Deze zijn gestikt en verstevigd.

tapijt spuiten beige 1

Voorbereiding en kleur maken

Hier is wederom goed te zien waar de matten gelegen hebben en waar de zon vol op heeft gestaan.

Om de kleur te bepalen van het tapijt heeft de klant een originele staal aangeleverd die in de kofferbak was bevestigd. Deze week namelijk ook nog af van de nog redelijke delen van de vloerbedekking aan de voor en achterkant.

tapijt spuiten 2

Spuiten in de beige kleur

We zijn begonnen met 1 helft te spuiten in de watergedragen tapijt lak. Dit is gedaan met een Sata Mini Jet opening 1,2mm. In totaal zijn er 3 dunne lagen lak gespoten om het geheel dekkend te krijgen. Belangrijk  bij tussentijdse droging is om over het tapijt te wrijven zodat je kunt waarnemen of de lak goed geïmpregneerd is.

tapijt spuiten 3

Watergedragen lak drogen

De kleur lak wordt na elke laklaag droog gemaakt met een hetelucht pistool om het drogingsproces te versnellen. Dit neemt ongeveer 5 minuten tijd in beslag doordat de laklaag dun is aangebracht. Ook hier kunnen we controleren of we alles goed geraakt hebben met de tapijt lak.

Top coat aanbrengen

Na het goed laten drogen van de tapijt lak kunnen we de laatste handeling uitvoeren. We gaan het tapijt voorzien van een blanke eindlaag ( Top Coat). Doordat deze kleurlak niet is bestand tegen UV straling van de zon spuiten we een Top Coat over de gedroogde kleur lak. Dit doen we in 2 lagen met uiteraard een tussentijdse droging. Ook drogen we deze met een hetelucht pistool.

we hebben gekozen voor een gloss Top Coat ipv de matte versie. Dit omdat nu de tapijt meer lijkt te leven.

tapijt spuiten 6

Eindresultaat

Na de finish lak te hebben aangebracht is het tapijt droog. We laten deze nog liggen tot de volgende dag voordat deze weer kan worden gemonteerd in de auto.

Tapijt spuiten 7

Relatest posts

auto wassen
Autoschade herstellen met een spuitbus: mogelijkheid of mythe?

Leave Comments

Top